miercuri, 10 decembrie 2014

Grecia Antică

    Arhitecura Greacă

     
  Începuturile arhitecuri grecești își au originea în Creta.
       
Principala consturcție: Palatul suveranului.


Fig. XVIII





 Există doua tipuri de palate:

 1.Palate miceniene

 2.Palate cretane

     Spre deosebire de palatele cretane, cele miceniene erau mai mici dar mult mai bine aparate, acest lucru scoțând in relief faptul ca civilizația miceniana era una războinică. 

     Templele la început erau construite din lemn ca mai târziu aceste sa fie construite din piatra si marmură. Temple se înălțau pe coloane care pot fi:

-dorice (Fig. XIX, Fig. XX)
Fig. XIX

Fig. XX

              
















           
            
                                                                                                      
-ionice (Fig. XXI, Fig. XXII)


Fig. XXII
Fig. XXI





















                                                                                        
-corintic (Fig. XIII)



Fig. XIII









     Arta plastică 



      Spre deosebire de Orient arta greacă plasează in centrului omul, acesta fiind reprezentat prin statui.


         
Fig. XXIV




Statuile erau constuite din piatră și bronz.


Statuile monumentale a aparut pe la sfarsitul secolului VII a. Chr. sub forma statuilor de cult realizate in variante diferite:tehnica acrolitului- partile descoperite erau din piatra iar torsul si picioarele-imbracate in tesaturi-  erau din lemn.

Fig. XXV



Pictura greacă


        
     Grecii pretuiau mult pictura, desi nu o considerau o arta independenta, ci un auxiliar al sculpturii si arhitecturii. Printre primii pictori cunoscuti a fost Polignot, care in compozitiile sale a insistat asupra expresiei personajelor, de asemenea Micon, Zeuxis si Parasios, care au pictat si peisaje. Secolul IV i.Hr. este cel al marii picturi grecesti, cu Apelles, preferatul lui Alexandru Macedon si care, conform marturiilor scrise a fost un desenator exceptional, exceland in nuduri si portrete. Nici una dinte picturile grecesti originale nu s-au pastrat, exista doar unele marturii scrise despre ele.

Exemple de pictură


Fig. XXVI
Fig. XXVII
                   


                                                                                    

Cultura elenistică

       

     ARHITECTURA 

• In arhitectura contactul cu Orientul dezvolta gustul pentru colosal reprezentat de construirea Mausoleului din Halicarnas .
• Apar compozitii complexe in care claritatea clasica a ordinelor dispare sub excesul de decorativism al capitelulilor si coronamentelor comportand statui si grupuri statuare.
• Edificiile folosesc in compozitia fatadei ordine suprapuse iar preferinta pentru corintic si ionic este evidenta -; Altarului Zeus din Pergam.
• trasatura remarcabila a arhitecturii elenistice este determinata de dezvoltarea urbanismului , domeniu in care se generalizaeaza principiile hipodamice -; Priene,Pergam.Strazile care se intretaie in unghi drept vor fi limitate de coloane. Planul agorei devine regulat cu monumente special construite pentru reuniunile adunarilor populare si pentru corporatii.
• Teatrele se vor modifica datorita disparitiei corului si cresterii importantei dialogului -; marirea scenei.
• In ceea ce priveste locuinta elenistica dimensiunile ei se micsoreaza dar decoratia devine mai luxoasa.Cubiculae-le se organizeaza in jurul unei curti interioare decorate cu stucaturi si mozaicuri.


Fig. XXVIII



       IN SCULPTURA influenta orientala se manifesta in ceea ce priveste : tematica iconografica noua expresivitatea artei depasesc seninatatea clasicismului facand loc patosului , violentei , dinamismului.
• Pitorescul si tragicul sunt reprezentate deopotriva in opera fiilor lui Praxitele :Timarhos si Cefisodot, autori ai unui portic al menadelor , a unor eroi si satiri.
• Artistii din Efes sunt autorii Galilor din agora .
• In sec.II ien un artist rodian a creat pentru sanctuarul Caribilor de la Samotrace vestitul monument al Victoriei de la Samotrace.
• Tot acum este creat grupul Laocoon si fiii sai , in traditia scolii din Pergam.
• Apar scene,  ca de ex. Batrana beata sau Baiatul cu gasca.


Fig.XXIX





       PICTURA 


Avem picturi patrate in Egipt , in oaza Fayum: portretele defunctilor pictate in maniera idealizanta , pe capacele sarcofagelor , dupa modelul egiptean
Mozaicul - folosit pentru decorarea pardoselilor ( Delos )
In literatura se afirma poezia erudita si pretioasa reprezentata de Teocrit si Calimah.Teocrit a fost creatorul poeziei bucolice .
Istoria este reprezentata de opera lui Polibiu care asigura tranzitia spre epoca romana.Descrie cuceririle romane si razboaiele punice bazandu-se pe descrierea faptelor si adevarului.prizonier la Roma ,prieten al Scipaionilor, el asista la sfarsitul Greciei elenistice in fata expansiunii Romei.


Fig. XXX