luni, 5 ianuarie 2015

Arhitecura mespotaniană

Mesopotamia

    Întreaga arhitectură mepotamină este dominată de ideea religioasă și de cea monarhică. Arta este în întregime în serviciu templului si al regelui. De aceea, construcțile se caracterizează prin dimeniuni gigantice și prin grandoare. Principalul material de constructie în lipsa pietrei, este carămida nearsă.
     Orașele sunt fortificate cu ziduri de incintă de dimensiuni impresionante, avem ca exemplu;


 - Zidul dublu din Uruk -contruit în jurul anului 2300 î.Hr., este lung de 9 km, are o grosime de 5 m, înălțime de 6 m și 800 de tunuri de apărare. ( Fig. I, Fig. II)



Fig. I


Fig. II









 Arhitecura urbană este dominată de palate și temple, predomină arhitecura civilă în raport cu cea religioasă. O altă caracteristică ar fi  că edificiie funerare nu constituie o temă importantă.
   Cele mai vechi monumente sunt palatele, aceste sunt ridicae pe terase artificiale, alfalte la înalțimi de 12-15 m. acesul fiind asigurat pe scări și rampe, ca exemplu aici avem;

- Marele palat al lui Nabucodonosor al II-lea din Babilon -are 330m lungime și 200 m lățime.



   În aropierea palatului se află și faimoasele ”gradini suspentate”(Fig. III) amenajate pe terase susținute, de coloane și arcade masive. Grădinile din Babilon au patru terase, ultima aflându-se la o înălțime de 77 m.



Fig. III



   La palatele sumeriene și babiloniene, monotonia suprafețelor este evitată prin aplicarea de mozaicuri din bucăți de ceramică smălțuită.


   Palatele asiriene sunt deocarte cu picturi murale, reprezentând scene de război sau de vânătoare, ori cu reliefuri. exemplu avem;

- Asurbanipal la vânătoare (Fig. IV)


Fig. IV



- Leoiaca rănită (Fig. V)


Fig. V



  În interiorul palatului există două costrucții importante;

- templul

-ziguratul

Ziguratul 

  Are formă de piramidă în trepte, cu 3-7 etaje, exteriorul fiecarui etaj fiind colorat diferit, cu plăci ceramice. Fiecare oraș are ziguratul său, ce se ridică langă sancuratul principal, uneori el apraține mai multor temple așezate la baza lui. Planul este pătrat, fiind îndreptat către cele patru puncte cardinale. Ziguratul principal al templului  din Babilon, ridicat de Nabucodonosor al II-lea în cinstea zeului Marduk-Bel, are latura bazei de 180 m, iar înălțimea de 91 m ( este faimosul ”turn Babel”, Fig. VI)


Fig. VI








  În ceea ce privește contribuția aduse de popoarele din Mesopotamia la evoluția științei construcțiilor, trebuie remarcat; înălțimea clădirilor până la 7 etaje, inventarea arcului și a bolții, a mozaicului, folosirea bitumului ca material de construcții și de drumuri.

Proiect de lecție:

http://www.slideshare.net/madalinmarinchescu/p-lectie-mesopotanmia-43323186




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu