Totul în arhitecură este dominat de ideea continuării existenței și după moarte. Arhitecură funerară se leagă de credința egipenilor că trupul trebuie conservat pentru ca sufeletul, ”Ka”, să se reîtoarcă în el asigurând nemurirea.
Cea mai veche formă de arhitecură egiptenă este mastaba (Fig VII). Chiar desupra morântului se află o capelă în care se celebrează ritulurile funerare. iar alături o stela, în spatele căreia este un coridor zidit. Mastabele sunt grupate în jurul piramidei faronului.
Fig. VII |
Un tip mai evoluatde monument funerar, piramida în trepte, a apărut în timpul dinastiei a III-a. Ridicată peste o masaba pirmida are șase trepe a câte 10 metri înalțime. În perioada dinastiei a IV-a, arta piramidelor atinge apogeul. Acum sunt construite la Giseh marile piramide:
-”Orizontul lui Kheops”
-”Mare este Kephren”
-”Divin este Mikerinos”
Fig. VIII |
”Marea Pirmidă”
Este una din cele șapte minuni ale lumii antice, având latura bazei de 237,5 metri și înălțimea de 146 metri. Piramida era acoperită cu lespezi de calcar fin alb, în interor are un sistem de coridoare
, galerii si canale de ventilație. Camera faranului este din granit, plafonul fiidn realizat din nouă blocuri, care cântaresc 400 de tone.
Ansambul arhitecural al pirmamidei lui Keops mai cupride două temple funerare, trei primide mai mici, cinci bărci solare, și faimosul Sfinx, lung de 74 de metrii si înalt de 20 de metri.
În timpul dinastiei a XVIII-a, din cauza jefuitroilor de morminte, pirmida este înlocuită cu hipogeul (Fig. XI), mormânt subteran săpat în stâncă. Astfel de morminte se găsesc în Valea Regilor și în Valea Reginelor.
Regatul vechi
Odată cu apariția cultului soarelui sunt construite și așa numitele ”temple solare”)(Fig. XII). Planul lor este unul simplu, ele au un zid de incintă dreptunghilular, în interior curtea este domintă de un oblelisc înlat de 36 de metri, alturi de un sancuar cu statuia zeului și în fata un altar de alabastru pentru ofrande.
Fig. XII |
Regatul mijlociu
În perioada Regatului mijlociu se constituie adevarata arhitecura a templului. Cele mai importante temple sunt:
-templul reginei Hatșeptsut din Deir-el-Bahari (Fig. XIII)
-cele două temple ale lui Ramses al II-lea, săpate în stânca de la Abu-Simbel (Fig. XIV)
-templele de Abydos, Karnak și Luxor
În Egipt apare, pentru prima dată în Orient o impunatoare arhitecură a coloanelor. Foarte nuemeroase, acestea nu au doar un rol funcțional, ci și unul estetic. Coloanele conferă costrucției o rezolvare armnioasă a raprturilor dintre elementele arhitecturale.
Regatul Nou
În perioada Regatului Nou obeliscul(Fig. XVI) antinge perfectiunea, chiar daca el aparause încă din epoca predinastica, acum el este fasonat prismatic, precis,ca o piramidă prelungită și are varfu polet sau placat cu aur.
Pe scurt:
http://www.authorstream.com/Presentation/tgheorgheradu-815406-arta-egipteana-slideshow/
Proiect didactic:
http://www.slideshare.net/madalinmarinchescu/p-lectie-egipt
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu